
دفاتر خدمات نوسازی مستقر در محلات، نقشی محوری در پشتیبانی بروز و مستند اطلاعات محلات، تهیه اسناد توسعه محله ای و پایش و تدقیق این اسناد را بر عهده دارند. این دفاتر با استفاده از بسیج ظرفیت های همه جانبه محلی و سایر متولیان نوسازی شهری رویکرد اجتماعی و فرهنگی را به عنوان یکی دیگر از اصلی ترین محورهای ماموریتی معاونت نوسازی و توسعه محلی در تحقق نوسازی متوازن محلات محقق می نمایند و در سال های اخیر، این دفاتر نقش موثری در اشاعه فرهنگ مشارکت و ارتقای حس تعقل به شهر در سطح محلات شهر تهران ایفا کرده اند.
از سویی سازمان های مردم نهاد، با توجه به وظیفه ذاتی خود، نقشی اساسی در ارتقای فرهنگ مشارکت ایفا میکنند. لذا با توجه به درخواست تعدادی از تشکل ها در نشست های هم اندیشی، همچنین اعلام آمادگی برخی از دفاتر خدمات نوسازی واقع در محلات شهر تهران، طرح “مشارکت سمن ها در توسعه محلات” توسط ستاد و کمیته مشارکت مردمی شورا تهیه و تدوین شده است. در این نشست ها به مواردی در قالب ” نیازها و موانع در بهبود عملکرد خود ” اشاره شد که بر اساس آن ایده پردازی اولیه این طرح انجام شده است.
برای اجرای این طرح، در ابتدا برای رصد و شناسایی فعالیت های مشارکتی، به سراغ برخی دفاتر خدمات نوسازی واقع در محلات تهران رفتیم. تعدادی از آنها برای جذب مشارکت سمن و تعامل با آنها اعلام آمادگی کردند. به همین علت پیش طرح هایی از این دفاتر دریافت و توسط ستاد پردازش شد.
سمن های فعال در موضوعات مختلف در سطح محلات، با مطالعه آخرین طرح های ارائه شده از سوی دفاتر توسعه محلات که در پلتفرم واقع در سایت ستاد به روز می شود؛ می توانند با ارائه رزومه و پروپوزال، درخواست خود را مبنی بر مشارکت در طرح های توسعه محلات ارائه کنند.
برای مطالعه بیشتر طرح مشارکت سمن ها در توسعه محلی را مطالعه فرمایید.
طرح های ارائه شده از دفاتر نوسازی
- برنامه مدیریت توسعه بحران محله دلگشا (دفتر توسعه محلههای چهارصددستگاه، شکوفه، دلگشا، مینا و شاهین)
- ایجاد نهاد مدیریت جمعی در راستای توانمندسازی اجتماعی_اقتصادی محلات (دفتر توسعه محله های چهارصددستگاه، شکوفه، دلگشا، مینا و شاهین، ناحیه یک منطقه ۱۴)
- ایجاد نهاد مدیریت جمعی با رویکرد کارآفرینی، ایجاد امنیت و کاهش مسائل زیست محیطی (محلات صفا ، اسدی و زاهد گیلانی)
- مدرسه اجتماعی (محله مهرآباد)

برای بزرگنمایی کلیک کنید
خلاصه گزارش
جهت شفاف سازی اقدامات انجام شده و ارائه جزئیات روند اجرایی طرح، این گزارش بطور منظم بروز رسانی می شود.
ستاد توان افزایی و حمایت از فعالیت سازمان های مردم نهاد شهر تهران در نظر دارد تا در پاسخ به نیاز سمن ها، بستر مناسب برای فعالیت آنها را با همکاری سمن های داوطلب فراهم کند.
در همین راستا از تمامی سمنهای داوطلب به همراهی در طرح “مشارکت سمن ها در توسعه محلات” درخواست می شود تا از طریق لینک زیر، مشخصات خود را ثبت فرمایند تا در اولین فرصت از ایشان دعوت به عمل آید.
سازمان مردمنهاد (سمن) یکی از ستونهای جامعه مدنی است و این ظرفیت را داراست تا بتواند مشکلات مردم را به حاکمیت منتقل کند، از این روی نقش آن در حوزههای مختلف زیست جامعه بسیار پررنگ است. لازم به یادآوری است که سمنها را باید ظرفیتهای نهادی یک جامعه دانست که میتوان با جلب مشارکت آنها در سطح کلان مدیریتی، شاهد ارتقا سطح کیفی زندگی افراد جامعه بود.
با توجه به تغییراتی که در بدنهی مدیریتی ستاد توانافزایی و حمایت از فعالیت سازمانهای مردمنهاد (ستاد) در چند سال گذشته به وجود آمد و به تبع آن تغییر در رویکرد و نوع تعامل با سمنها، این مجموعه ترغیب شد تا به دنبال فرآیندی رود که منجر به توسعه ظرفیت و ارتقای عملکرد سمنها برای افزایش اثرگذاری در مدیریت شهر تهران شود.
این ستاد با عنایت به بندهای “الف”، “ب” و “ز” اساسنامه خود (تشویق و حمایت از تشکیل و فعالیت سازمانهای مردم نهاد، ارتقا توانمندی، سطح دانش و مهارتهای سازمانهای مردم نهاد)، طرح “ارتباط داوطلبانه سازمانهای مردمنهاد با شورای اسلامی شهر تهران (تصمیم سازی)” و تشکیل گروههای تخصصی را در بهمن ماه ۱۳۹۸ آغاز کرده است و در حال حاضر در مرحله اجرا میباشد.

برای بزرگنمایی کلیک کنید
خلاصه گزارش
در راستای انتظارات مطرح شده از سمنها در نشست هماندیشی توسعه پایدار و همچنین در راستای مأموریت سازمانی ستاد توان افزایی و حمایت از فعالیت سازمانهای مردم نهاد مبنی بر ایجاد زمینه ارتباط سمنهای شهر تهران با مجموعه مدیریت شهری، طرحی با عنوان «ارتباط داوطلبانه سازمانهای مردمنهاد با شورای اسلامی شهر تهران» از دیماه ۱۳۹۷ تهیه و اجرای آن آغاز شد.
پیشنویس این طرح پس از در نظر گرفتن مشاورههای تیم تسهیلگری، برای رایزنیهای اولیه به کمیتههای شورای شهر ارجاع داده شد. هم زمان این طرح با سمنها نیز به اشتراک گذاشته شد. برای اشتراک گذاری طرح، فراخوان و پیشنویس طرح در سایت ستاد قرار گرفت و به کلیه سمنهای عضو ستاد از طریق تماس تلفنی، رسانههای اجتماعی و پیامک نیز اطلاعرسانی شد.
در مجموع تعداد ۸۱ سمن، در طرح ارتباط با شورا ثبتنام و نظرات خود را در خصوص پیشنویس طرح اعلام کردند. از این تعداد ۳۸ سمن در جلسه شفافسازی طرح شرکت کرده و ضمن دریافت اطلاعات در خصوص چگونگی اجرای طرح، نظرات خود را بیان کردند و گروه تخصصی خود را مشخص کردند. درنهایت ۷۰ سمن آمادگی خود را برای حضور در این طرح اعلام کردند.
پس از قطعی شدن ثبتنام سمنها ۵ گروه تخصصی از ۱۲ گروه پیشنهاد شده به حدنصاب رسید. گروههای هنر، ایمنی و مدیریت بحران، حقوق و تکالیف شهروندی، حمل و نقل و ترافیک و معماری و شهرسازی از جمله گروههایی بودند که به حد نصاب نرسیدند. در گروه تخصصی دینی و مذهبی هیچ سمنی ثبت نام نکرد و گروه تخصصی ورزش و اوقات فراغت علیرغم داوطلبی پنج سمن (حدنصاب تشکیل گروه)، به دلیل مطالبه آنها جهت برگزاری جلسه با ریاست ستاد، ترجیح دادند جلسات خود را برگزار نکنند. سمنهای عضو در ۵ گروه تشکیل شده ۵۳ سمن است که پس از شروع جلسات و شفاف شدن هدف گروهها تعدادی از آنها از ادامه مسیر انصراف دادند. در حال حاضر تعداد ۵ گروه تخصصی متشکل از ۳۸ سمن فعال در ستاد حضور دارند.
در حال حاضر ۵ گروه محیط زیست،میراث فرهنگی و گردشگری، سلامت، فرهنگی و اجتماعی در حال فعالیت هستند.
جهت شفاف سازی اقدامات انجام شده و ارائه جزئیات روند اجرایی طرح، این گزارش بطور منظم بروز رسانی می شود.
ستاد توان افزایی و حمایت از فعالیت سازمان های مردم نهاد شهر تهران در نظر دارد تا در پاسخ به نیاز سمن ها به برقراری ارتباط با شورای شهر تهران، زمینه مناسب جهت برقراری این تعامل را با همکاری سمن های داوطلب فراهم کند.
در همین راستا از تمامی سمنهای داوطلب به همراهی در طرح “ارتباط داوطلبانه سازمان های مردم نهاد با شورای اسلامی شهر تهران” درخواست می شود تا از طریق لینک زیر، مشخصات خود را ثبت فرمایند تا در اولین فرصت از ایشان دعوت به عمل آید.

از مأموریتهای مهم سازمانهای مردمنهاد، جذب مشارکتهای مردمی در راستای تحقق اهدافشان است. به همین منظور، سمنها برای پیشبرد اهدافشان به اطلاعرسانی و تبلیغ جهت جذب نیروی متخصص نیاز دارند. یکی از درگاههای جذب مشارکت برای تشکلها، دانشگاهها هستند. دانشگاهها با نیروی انسانی ارزشمند و با تکیه بر توان و تخصص بالای اساتید و دانشجویان، از مخاطبان بالقوهی سازمانهای مردمنهاد محسوب میشوند.
از سوی دیگر ستاد توانافزایی و حمایت از فعالیت سازمانهای مردمنهاد بهعنوان تسهیلگر تشکلهای شهر تهران، میتواند زمینه برقراری تعامل بین سمنها و دانشگاهها را فراهم کند. این ستاد با عنایت به بندهای “الف”، “ب” و “ز” اساسنامه خود (تشویق و حمایت از تشکیل و فعالیت سازمانها مردمنهاد، ارتقا توانمندی، سطح دانش و مهارتهای سازمانهای مردم نهاد) و همچنین درخواست تعدادی از تشکلها در سلسله نشستهای هماندیشی، متولی طراحی ساز کاری برای ارتقای این تعامل شده است. به همین منظور طرحی با عنوان «تعامل سمنها با دانشگاه» ، از دیماه ۱۳۹۸ طراحی و مراحل اولیه اجرایی آن آغاز شده است.

برای بزرگنمایی کلیک کنید
خلاصه گزارش
به منظور تطابق هر چه بیشتر مفاد تفاهم نامهها و شیوه اجرایی طرح با نظرات سمنها، جلساتی با حضور سمنهای داوطلب، برنامه ریزی شد. به همین منظور فراخوانی در سایت ستاد منتشر و به کلیه سمنهای عضو، از طریق تماس تلفنی، رسانههای اجتماعی و پیامک، اطلاع رسانی شد. در این جلسات، نظرات سمنها در خصوص چگونگی اجرای این طرح دریافت شد که جزئیات آن در ادامه آمده است.
پس از برگزاری جلسه اول، بلافاصله جلسات بررسی نظرات سمنها با حضور کارشناسان ستاد برگزار و پوسترهای تهیه شده در جلسه، تحلیل شد. همچنین دانشگاه های مورد درخواست مشخص و نامه نگاری های لازم انجام شد. متاسفانه بدلیل شیوع بیماری کرونا، وقفه ای شش ماهه در روند اجرای طرح و برگزاری جلسات مشترک با دانشگاه ها ایجاد شد اما از اول مهر ماه این روند ادامه یافت.
از ابتدای مهر ماه جلسات مشترک با دانشگاه های مورد درخواست برگزار شد و مطابق برنامه پیش بینی شده پاسخ های گام دوم از این دانشگاه ها دریافت شد.
این گزارش، جهت شفاف سازی اقدامات انجام شده و ارائه جزئیات روند اجرایی طرح تهیه و بطور منظم بروز رسانی می شود.
ستاد توان افزایی و حمایت از فعالیت سازمان های مردم نهاد شهر تهران در نظر دارد تا در پاسخ به نیاز سمن ها به برقراری تعامل با دانشگاه ها، زمینه مناسب جهت برقراری این تعامل را با همکاری سمن های داوطلب فراهم کند.
در همین راستا از تمامی سمنهای داوطلب به همراهی در طرح “تعامل سازمان های مردم نهاد با دانشگاه ها” درخواست می شود تا از طریق لینک زیر، مشخصات خود را ثبت فرمایند تا در اولین فرصت از ایشان دعوت به عمل آید.